Födelsedagskalas i Amandustorpet

 

Foto från torpet vid ån.
Foto från torpet vid ån.

Bildkälla: Signe Sjölanders fotoalbum.

 

Detta födelsedagskalas minns jag som om det var igår, trots att jag då endast var lite drygt 7 år gammal.

Det här är Sigfrid Edlunds 60-års kalas. Då Sigfrid var född den 11/5 1897, har kortet med största sannolikhet tagits lördagen den 11 maj 1957. Sigfrid bodde vid tillfället i ”bröggstuga” hos sin bror och svägerska, Amandus och Sofia. Det finns två likadana kort som tagits vid samma tillfälle med endast en liten skillnad, olika fotografer.

Just detta kort är taget av Sigfrids son Göte och det motsvarande är taget av hans kusin Rolf Sjölander, vilket innebar att de två turades om att finnas med på bild.

Personerna som är med på just denna bild är från vänster: Ingemar Edlund, Astrid Edlund, Rolf Sjölander, Sigfrid Edlund, Signe Sjölander, Amandus Edlund, Linnea Kallin, Frans Kallin, Sofia Edlund, Ida Molin, Hjördis Edlund, Gerhard Sjölander. Längst fram står vi barn, från vänster: Jan Sjölander, Birgitta Molin, Birgitta Edlund, Marianne Edlund.

Det är med stor värme i hjärtat jag ser på kortet och minns min barndom och alla bybor som fanns på den tiden.

/ Jan Sjölander

 

 

3 Responses to “Födelsedagskalas i Amandustorpet”

 1. Lars Eric skriver:

  Synd bara att födelsedagsbarnet är gömd längst bak.

 2. Lars Eric Forssén skriver:

  Tack Jan och Göte. Jag hade väntat på era kommentarer. Så allt blir rätt, från er som vet och var med.

 3. Göte Edlund skriver:

  Tack Jan Sjölander för din kommentar till kortet som jag tog när min pappa Sigfrid fyllde 60 år Namnen på personerna stämmer med ett undantag min fru Gördis efternamn var då Hällgren vi var förlovade då.
  Birgitta Molin är barnbarn till Ida Molin som är pappas syster.
  Linnea Kallin växte upp hos min farfar Jakob Edlund på Östansjo hon kom dit när hon var tre år. Hon kom från Sunnansjö jag tror att hennes föräldrar dog i lungsot. Linnea var min farfars och farmors ögonsten