Sista flottningen i Juvanådalen

Sista flottningen i Juvanådalens flottled. Från Juvanådammet i Storsjöområdet,  norrut, ned mot Junsele och Ångermanälven. Via Sunnansjö och Bysjö. Många bekanta passerar förbi kameran här. Kanske lite för snabbt ibland. Man verkar tyvärr varit lite kameraskygg.

Film och speakertext: Åke Björqvist, Junsele. Musik och komposition: Gösta Markusson, Eden. Originalfilmen på Super-8.

Folkskolläraren Åke Björkqvist föddes i Björkil i Sunne Värmland den 3 juni 1923 som son till handlaren Helmer Fabian Björkqvist och Augusta Kristina, född Karlsdotter. Helmer startade först upp Konsum i Sunnemo och flyttade runt 1930 till Junsele där han blev handelsföreståndare inom Konsum. Åke utbildade sig till lärare och kom att bli Junsele trogen fram till sin död 2003. Han var gift med Signe Svensson från Bölen.

Källa: Gösta Markusson. Digitalisering: Lars Eric Forssén  Junselebyar.

5 Responses to “Sista flottningen i Juvanådalen”

 1. Aina Edholm,född Franzen skriver:

  Växte upp med flottningen så det var årets höjdpunkt.Gick mellan varje flottare och hälsade på.Far och mina bröder var med.Fick faktiskt tag på en videofilm som jag har, men nu har vi ju den på datorn.Mycket trevligt.

 2. roine eriksson skriver:

  var faktiskt med och fick åka med noten över ysjön en gång,vet inte om det var denna gång men axel molinder (kurt o sivs pappa)körde båten.hoppas sjön lägger snart då ska man åka runt.var i london förra veckan o hälsade på joz,20 gr o sol.var på kew garden,fantastiskt 132 ha träd o växter från hela världen mitt i london.till övik o gratta isac på 8 års dagen 30/10.Roine

 3. Annagreta skriver:

  Vilka barndomsminnen som dyker upp. När ”flytte” kom igång på våren var det högtid. Vi barn sprang runt och hälsade på flottarna i deras ”gäpaköjer”, lyssnade till deras historier,drack kaffe med dom och hoppades på en timmerbröt. För då blev det spännande. Har skrivit om det i min bok ”Skolhemsongen”.

 4. Staffan skriver:

  Kul att se filmen. Det var en hel del namn man känner igen!

 5. Anita Berglund skriver:

  Så roligt att få se den här filmen! Tack Lars Eric!