Ingrid från Fransåsen

Ingrid Sjölin på Bysjö sommarkafé år 2008

Ingrid Sjödin, f. Sjölund. Den siste som är född på Fransåsen. Ingrid och hennes storasyster här på besök på Bysjö kafédag 2008.

Ingrid växte upp med sin morfar Erik Petter Sjölund (f. 1862 11/7) som fosterfar, iom att hennes far drunknade i Rörtjärn, på svag höstis, innan hennes föräldrar hunnit gifta sig.

E P Sjölund kom till Fransåsen 1907, efter att först ha bott i Bysjö på hyra i fyra år, efter att deras stuga brunnit. När stugan de hyrde i Bysjö blev såld till en annan familj, så var man tvungen att ge sig iväg till Fransåsen.

Familjen hade uppe på Fransåsens höjd, vinterstugan på bolagsmark och sommarstugan på privat mark. Rågången gick mellan husen. De blev därmed arrendatorer åt två markägare. Trots lagen om arrendatorers rätt att köpa sin mark redan på 1920-talet, förvägrades de att köpa. Och Fransåsen är sedan Sjölunds tid öde. Det var inte lätt att stå på sig om man inte var lagkunning på den tiden.

Vinterstugan blev såld och flyttad till Ottsjön som fritidshus, men är numera ersatt av en ny stuga på samma ställe. Sommarstugan är nedbrunnen. ”Gästgiveristugan” som morfar lade nytt spåntak på och försökte hålla i skick, är idag nästan helt förfallen. Bara väggarna står kvar.

/Lars Eric

Comments are closed.