Posten som förr…

Posthämtningen tillbaks vid Grundtjärnsvägen på Ystasjö

Posthämtningen tillbaks vid Grundtjärnsvägen på Ystasjö

Posten som förr – Som när Gerhard Sjölander och ibland barnen Carl-Gerhard och Jan gick med postsäcken till Bysjö.

Nu är det slut på NordPosts (Dansk-Svenska statliga bolaget) och dess lust att gå ut med posten till junselebyarna. De skyller på Post och Telestyrelsen. Men PT ger undantag om bolaget själv vill slippa. PostNord tog halmstrået och ger tusan i att dela ut post till skogsbyarna.

På Ystasjö finns numera även Bysjös fem lådor, på ett lyxigt ställ och postlådor med självstängande lock.

– Vi annars, på Ystasjö och Sönnasjö, får samsas på nåder i gamla postlådor, vid sidan om… 🙂

/Lars Eric

2 Responses to “Posten som förr…”

 1. Jan Sjölander skriver:

  Ja det är sorgligt med den nedrustning av välfärden som sker och som främst drabbar glesbygden.
  Min bror C-G tog över postgången efter `n Yngve Holmqvist och skötte den, med hjälp av Pappa, tills han började på verkstadsskola i Sundsvall. Därefter blev det jag och pappa som hjälpets åt med postgången fram tills det blev bilburen lantbrevbärare i form av Verner Hellgren. Lite osäker, men jag tror också att ´n Amandus Edlund körde post`n med sin moped en period där emellan.
  Mina minnen från att bära post´n ti Bysjön är mest bara goda minnen. Visst kunde det vara slitigt, för ett litet barn i skolåldern, de dagar då det var klabbsnö och varken cykel eller spark fungera. Eller när postorderkatalogerna tyngde väskorna. Men som alltid var det bästa med postturen, stunden med fika hos `n Fritjof o à Signe, medans storpostväska dömdes och sorterades.
  Förutom väskan hem till torpet lämnades väska/väskor vid vägen till Amundus, hos ´n Emil o á Jenny, nere vid vägskelet upp till sågen och så slutligen storväska, som förutom Fritjofs och resten av byn, även betjänade Bredvattnet.

 2. Staffan Westberg skriver:

  Sista dagen som posten delades ut i Bysjön i dag den 28/6.
  Förhoppningsvis får vi den tillbaka någon gång i framtiden, men då måste vi antagligen ha fler hushåll i byn. Så snälla flytta hit………..

  Sorgens dag 28/6 anno 2013
  /Staffan