Nybyggets stenkällare

Namnskylten på gaveln på gården

På Nybygget i Sunnansjö finns en mycket spännande underjordisk lokal som man troligen inte observerar vid ett hastigt besök på gården, om man inte vet vad det är!

Den ligger strax söder om gården på gårdsplanet, i en backe överväxt med gräs och sly. Bara den timrade förstugans gavel ovan jord syns och man kan förledas att tro att det bara är ett gammalt timrat uthus.

Årtal
Årtalet 1880
Årtalet 1880 är ristat på stockväggen inne i förstugan, ovanom trappan ned till den stora jordkällaren. Hösten 1880 var året som Erik Johan skrevs här. Våren efter kom hustrun Johanna med döttrarna Katarina och Lovisa hit från Eden.

 Det var Erik Johans far Jonas Forssén d.y. och grannen Josef Danielsson från Eden som först bröt mark här, sunnan om sjön Gösingen. ”Sunnansjö” blev också namnet på hela nybyggesområdet som sträckte sig från Uman vid Eden, bort över Ysjön i sydöst.

Stenkällaren

Källaren med välvt stentak

Bild från jordkällaren en trappa ned. Med välvt tak i huggen sten, innanför det utifrån synliga timrade källarhuset.

Marianne och Per-Olof  jobbar nu med att hålla byggnaden i skick. Länsstyrelsen i Västernorrland har varit på besök och lovat att hjälpa till, i.o.m. att det är en historiskt värdefull byggnad.

En fråga man ställer sig är, vem var så kunnig på 1880-talet i Junsele att han kunde bygga en sådan här stor källare i sten?

 

/Lars Eric

6 Responses to “Nybyggets stenkällare”

 1. Lars Eric skriver:

  Hej Håkan. Om du förstorar bilden så tror jag du ser att det är 8 ristat fast det i bilden kan se som 3. Tror det beror på kamerablixten som får ristningen i vissa vinklar att försvinna.

 2. Håkan Svensson skriver:

  Hej Marianne! Jag har ju inte sett den avbildade skylten i verkligheten, men jag tycker det verkar som om årtalet rveklöst är 1830 eller tolkar jag bildeb fel??? /Håkan S.

 3. Lars Eric skriver:

  Jag vet ni gått kurs om jordkällare. Det är en gammal teknik ni håller liv i. Föregångaren till våra kylskåp. Men mycket bättre! Försök få en odlare vid Medelhavet att stoppa in sina ostar eller vin på lagring i ett kylskåp…

 4. Marianne Gustafsson skriver:

  Nej det är inte den gamla inredningen. Befintliga träbänkarna kan vara från slutet av 1970 talet om jag minns rätt. De börjar vara i dåligt skick så de ska bort.

 5. Lars Eric skriver:

  Är träbänkarna vid väggarna, som nästan liknar ”sängar”, från källarens ursprung, månne?

 6. Marianne Gustafsson skriver:

  Parasollet och bordet som syns, har en funktion att fylla.
  På bordet sätter vi potatislådorna för att inte ev. möss
  ska få tillgång till vårt förråd, och för att hindra att ev fuktdroppar
  ska hamna på potatisen så står parasollet där.
  Källaren håller en lagom temperatur både sommar som vinter,
  alltså mellan 3-8 grader.