Byaktiviteter 2006

 


__________________________________________________________________________________________

 

Badplatsen

Fr.v. Jonas Wallgren, Per-Olov Gustafsson och Mats Lindtorp.


Den 21-28 maj sjösattes bad- och båtbryggor. Det stora handikappvänliga dasset kom på plats. Där inne finns även plats för flytvästar, redskap och andra roliga tillbehör.

Lena närmast kameran provar fiskelyckan på den nyutlagda bryggan.

__________________________________________________________________________________________

 

Bysjö sommarkafé

Vädrets makter var med Bysjö byförening som torsdagen 13/7 höll café. Sol och lagom värme hela tiden från tolv till åtta på kvällen.

Platsen för cafét var denna gång Erke och Johanna Forsséns "Nybygget", numera tillhörigt Marianne och P-O Gustafsson, som faktiskt ligger på Sunnansjö byamark, nära Bysjöåns utlopp vid Gösingens södra ände.

Om Erke och Johanna blickade ned från sin himmel och såg hur många människor som besökte deras nybygge från 1880-talet blev de säkert både överraskade och glada.

Kaffebordet var dukat i storstugan med många sorter läckra kakor samt för de saltsugna tunnbrödsmörgåsar med rökt abborre. Abborren var nyfångad och rökt av Per-Olof Gustafsson.

Hit kom folk från sollefteåbygden och grannbyarna i Junsele samt även nyfikna turister från Junsele camping som läst om cafédagen på Internet.

Kompetent och proffsig musikunderhållning av de unga killarna Patrik Gustafsson på keyboard, dragspel och sång samt Petter Hellström på dragspel.

Gunnar Hellström höll i loppisen uppe i lidret, där man kunde fynda både gammalt och nytt. Det nya bestod i firma Bylaskas (Hans-Ingvar Eriksson) fantastiskt fina snickrade alster.

Detta var tredje året som Bysjö byförening höll café och troligen det mest välbesökta hittills!

 

__________________________________________________________________________________________

 

Timringskurs

Sista veckan i juli hölls en kurs i timring i Bysjö med kursledaren Roger Johansson från Kvarnå. Övningsobjektet var Fritjofs gamla sommarlagård som plockades ned ifjol. Nu ska den sättas upp igen vid badplatsen. Bygget fortsätter i mån av resurser även i höst. Förhoppningsvis blir det takläggning och högtidlig invigning nästa sommar.

 

Deltagarna i kursen. Fr.v. Jonas Wallgren, Patrik Gustafsson, Lars Lindtorp, Krister Gustafsson, Ulf Hummelgård, Joakim Sjöquist samt kursledaren Roger Johansson som har stor erfarenhet av hustimring från bl.a. företagen Kvarnå timmerhus och Björntallens timmerhus.

 

"Så här måste ni hugga ut för att få knuten att passa!" Goda och nödvändiga råd från Roger!

Det är inte det lättaste att få två stockar att passa ihop tätt, trots moderna hjälpmedel som motorsåg. De var duktiga timmermännen förr i tiden!

 

Patrik sågar med säker hand upp draget i stocken. Som synes var det för varmt denna dag för att följa Arbetarskyddsstyrelsens riktlinjer i "Säkerhetsklädsel vid motorsågning" :-)

De första stockvarven består av gamla impregnerade elstolpar som togs reda på efter att EON i våras moderniserade elnätet i trakten. Originalstockarna i bottenvarvet var i för dåligt skick för att kunna användas. Även friska stockar från gamla ladugården på Näset skänktes av Kaj Holmström och hämtades hit med hjälp av Staffan Edsfors och hans skogsmaskin.

__________________________________________________________________________________________

 

Årsmöte byföreningen


Byföreningens årsmöte 2006 hölls 6 augusti klockan 13:00 på "Backen" hos Jonas Wallgren.