Byaktiviteter 2008

 

Välbesökt byakafé i solgass!

 

Bysjö byakafédag samlade mycket folk i solgasset (närmare 30 graders värme) vid stranden av Bysjön, mellan Westbergs och Wallgrens gårdar söndagen 27 juli. Dagen inleddes kl 11:00 med en gudstjänst med dop.

Därefter var det kaffe med hembakt och inte minst Per-Olofs tunnbrödsmörgåsar med abborrfilé - de läckerheterna var dock slut långt innan alla hunnit komma till Bysjö. Det gäller att inte vara sen...

I år behövdes serveringstälten mer för svalka för solen än skydd för regn.

 

Musik med Gösta Markusson Eden, Göran Stenmark Högda och Per-Olof och Patrik Gustafsson Bysjö.

 

 

Lappås-Julia. Foto:Göran Stenmark

 

 

Killar på bryggan. Foto:Göran Stenmark

 

 

Flotten på väg ut med gäster. Foto:Göran Stenmark

 

Nytt för i år är flotten som inköpts av byaföreningen från en firma i Malmköping i Sörmland och fraktats upp till Bysjön i vår. Alla som ville fick prova på en provtur ut på sjön - och även hoppa i att bada från flotten om så önskades. Det var dock bara ungdomarna som vågade sig på det idag.

 

Fr. v. Katarina Julin-Forssén, Julia Hellström, Jan Sjölander och Arvid Hellström. Arvid är styrman på flotten som drivs av en tyst liten fantastisk elmotor. Ett extra batteri finns med för säkerhets skull på flotten.

 

Vy över byn från flotten.

 

Amandus Gustafsson får hälp av mamma att ta några staplande steg. Julia Hellström håller ett vakande öga.

 

Ingrid Sjödin, f. Sjölund. Den siste som är född på Fransåsen. Ingrid och hennes storasyster var på besök på kafédagen.

Ingrid växte upp med sin morfar Erik Petter Sjölund (f. 1862 11/7) som fosterfar, iom att hennes far drunknade i Rörtjärn, på svag höstis, innan hennes föräldrar hunnit gifta sig.

E P Sjölund kom till Fransåsen 1907 efter att först ha bott i Bysjö på hyra i fyra år efter att deras stuga brunnit. När stugan de hyrde blev såld till en annan familj, så var man tvungen att ge sig iväg till arrendet på Fransåsen.

Familjen hade vinterstugan på bolagsmark och sommarstugan på privat mark. Rågången gick mellan husen. De blev därmed arrendatorer åt två markägare. Trots lagen om arrendatorers rätt att köpa sin mark redan på 1920-talet, förvägrades de att köpa. Och Fransåsen är sedan Sjölunds tid öde. Det var inte lätt att stå på sig om man inte var lagkunning på den tiden.

Vinterstugan blev såld och flyttad till Ottsjön som fritidshus, men är numera ersatt av en ny stuga på samma ställe. Sommarstugan är nedbrunnen. "Gästgiveristugan" som morfar lade nytt spåntak på och försökte hålla i skick, är idag nästan helt förfallen. Bara väggarna står kvar.

 

 

Marianne Gustafsson med sällskap.

 

 

Petter Hellström framför "Bysjövisan". Den börjar bli en fin tradition på dessa kafédagar.