Österådammet Sunnansjö

 


 


Dammet i Österån byggdes troligen redan före 1860-talet för flottningen mellan Juvanån och Ångermanälven. E. P. Persson hade 1854 köpt avverkningsrätten av all skog på norra sidan av Juvansjön och västerut till Hans Molins väg mellan Överå och Storsjön. 1861 flottar E.P Persson hela 30.000 stockar i Juvanån ned till Ångermanälven.

1886 lämnas en ansökan till Landshövdingeämbetet om upprustning av dammet. I mars 1889 var upprustningen klar. Flottningen gick på den tiden vidare över Ottersjön och Ysjön till Bysjöån, innan kanalsystemet mot Östansjö grävts i slutet av 1800.

Eftersom ån heter Österån men kallas Ystån kan man gissa att Ysjön har hetat något i stil med Östersjön en gång i tiden om Ysjön är en förenkling av namnet Ystsjön eller Ystersjön...

Familjen Krage flyttade hit från Eden år 1906. De utnyttjade även Matholmen i Ysjön för bete.

Frun Sara som var född på andra sidan sjön (Ysjön) i Sunnansjö by dog hösten 1930 och Erik Olof Krage bodde sedan som änkeman här till 1954, då han flyttade till Krånge.

Landsvägen mellan Grundtjärn och Junsele passerade förbi här till 1955. Därefter flyttades trafiken till västra sidan av Ysjön genom den fram till då väglösa Sunnansjö by. Och Österådammet blev sedan en avsides och nästan bortglömd plats.

Men fortfarande kan man ta sig hit förbi med bil på skogsvägen sommartid, på östra sidan av Ysjön. Vägen som följer "remmen" (grusåsen) är kanske Sollefteås vackraste turistväg!

Österådammet 2006.

 

Österådammet 2006.

 

Österådammet 1950.
Erik Olof Krage och Sigfrid Edlund. Foto Göte Edlund.

Erik Olof hade fotoutrustning. På den här tiden var det stora tunga kameror med glasplåtar. En hel del av traktens foton har säkert Erik Olof som upphovsman, fastän det inte säkert går att säga, då de inte är märkta.

Han hade även en ambulerande verksamhet där han förevisade bio ute i byarna ändå åt Anundsjö till. Första åren for han själv med häst. Sedan tillsammans med brevbäraren och dragspelaren Magnus Andersson som hade bil. Var det helg kunde det därmed bli dans efter biovisningen också!

Under stumfilmstiden hade Magnus stått för musiken i biografen i föreningshuset i Krånge. Så kombinationen bio och musik var inte ny för honom när han började samarbeta med Erik Olof.

 

Bolagsstugan till vänster om vägen och till höger Krages hus. Vy mot norr.
Foto Göte Edlund 1950.

Här hade Sara kafé och matförsäljning. Speciellt vid flottningstiden var det mycket folk här men även övrigt under året var det en plats där man stannade till en stund på väg till eller från Junsele.

 

Samma plats 56 år senare. Vy mot norr.

Ännu har inte växtligheten tagit överhanden på platsen där husen stod. Dock är de mesta spåren borta. Allt revs på 1960-talet efter att husen börjat förfalla och drabbas av skadegörelse. Även Krages glasplåtar från fotoverksamheten förstördes troligen då genom att man grävde ner dem.

 

Murstock.

Rester av grunden till bolagsstugans murstock.

 

"Fornfynd".

Bortslängda slarvigt nedgrävda gummikängor i slänten bakom platsen för Krages hus. Erik Olofs kanske...

 

Rosorna trivs här.

Kanske en gång planterade av hustrun Sara Krage.

 

________________________________________________________________________________________________________

 

Personuppgifter

Erik Olof Krage.
Född 10/6 1875 i Uman Eden. Död 29/1 1955 i Krånge, Junsele.

Gift 8/11 1903 med;

Sara Sjöberg
Född 14/7 1877 i Sunnansjö by. Död 27/8 1930 i Östansjö, Junsele. Saras lillasyster Hilda var en av de tre ungdomar som drunknade på Ysjöns is hösten 1902.

 

Fosterson
Gustaf Emil född 18/2 1903 i Uman Eden död 6/6 1939 i Junsele. Son till Erik Nilsson från Lenatorpet på Backen i Bysjö. Mor Catarina Margareta Jonsdotter Näsman som var fosterfadern Krages halvsyster.

Emil gifte sig med Nelly från Åsele och flyttade in på övervåningen hos Jakob och Frida Forssén på Östansjö. Där föddes deras tre barn. Sara Sjöberg bodde här hos fostersonen sista tiden när hon var döende av bröstcancer, som på den tiden var obotligt.

Emil hade livsmedelsförsäljning på Östansjö vid flottningstider, precis som Jakob Edlund på andra sidan bysjövägen.

Sedan flyttade Emil med familjen först till ett av dagsverkstorpen "sunnan ån" i Uman, Eden och därefter byggde de ett hus på Möre i Krånge vid Betarsjön. Efter Emils död försörjde sig Nelly som hemsamarit.

 

E. O Krages föräldrar

Fader: Ole (Olof Olofsson) Krage Dräng. Född 1833-10-11 i Gunneröd, Naverstad. Son till Olof Rasmusson och Oliana Hansdotter. Död 1883-03-26 i Eden av dråp. 49 år, ogift.

Tragisk uppväxt. Fadern blev ihjälslagen vintern 1883 vid kvarnen i Uman av Anders Daniel "Ramselersen" Eriksson när Erik Olof bara var sju år gammal. Han fick växa upp med en styvfar som var hans fars dråpare. Erik Olofs far föll och slog sig så illa på blåisen vid en uppgörelse med "ramselersen" att han avled kort efter. Båda var intresserade av samma kvinna, Eva Cajsa.

Moder: Eva Cajsa Ersdotter Lös piga. Född 1845-04-23 i Lillsele, Junsele som dotter till nybyggaren Erik Nilsson och Stina Cajsa Larsdotter. Död 1921-04-02 i Eden, Junsele.

Oä barn: Brita Charlotta Jonsdotter f. 22/7 1865 i Lillsele, Junsele. Catharina Margareta Jonsdotter f. 15/7 1869. Erik Olof Krage f. 10/6 1875 i Eden, d. 29/1 1955 i Krånge.

Gift 23/12 1890 med Anders Daniel Eriksson. Arbetare och torpare Eden. Född 3/2 1844 i Ramsele. Död 22/12 1917 i Eden.

De hade torp på evärdlig tid från 1888 på Eden nr 4.

 

________________________________________________________________________________________________________

 

Källor:
Sigrid Forssén - Personuppgifter.
Göran Stenmark - Personuppgifter.
Göran Stenmark och Gunnar Sellin - Interjvu med Jacob Jakobsson i Östansjö 1981.