Skrömt och sanna historier

Olyckan på Lilla Skalberget 1955

Trettondagsaftonen år 1955 skedde det en olycka som kunde ha slutat med dödlig utgång vid Lilla Skalberget. Den unge pojken Erik-Uno Jakobsson hade gett sig ut på en skidtur vid 12-tiden på dagen, från hemmet i Östansjö. Så småningom kom han till baksidan av Skalberget och tog sig sedan upp till toppen för att beundra utsikten. På Ysjön kunde han se en häst med timmerlass. Det blev det sista han såg innan han föll handlöst och slogs medvetslös.

När det började skymma på eftermidagen och pojken inte kom hem började man bli oroliga i hemmet. Grannen till Jakobssons i Östansjö, Sigurd Holmqvist hade sett Erik-Uno när han passerade på väg åt Sunnansjöhållet och kunde ge tips åt vart man skulle söka. Bo och Yngve Danielsson mfl gav sig ut att leta på kvällen. Skidspåret och månljus hjälpte dem att till slut hitta pojken. Det var 15 grader kallt denna kväll.

Erik-Uno överlevde mirakulöst olyckan och vaknade upp ur medvetslösheten efter några dagar på Backe lasarett med skadad ryggkota och förfrusen tumme, men i övrigt ok. Han kunde ha blivit det andra offret vid berget.

Berättat av Erik-Uno Jakobsson, Bergeforsen, 30 mars 2004.