Om bakgrunden till "Kams" och "En fridens förmiddag"

 

Av Paul Lundin Näsåker. Publicerad i VA "Tidens gång" lördag 15 September 1990

 

"N´Jonke berättä´ å´n Pälle skrev"

Det var år 1890 som Pelle Molins noveller "Kams" och en "Fridens förmiddag",
om en "oturlig" pojke i Bysjö nedtecknades.

"Jonke" är lika strulig som Astrid Lindgrens "Emil i Lönneberga".
Kanske var Astrid påverkad av Pelle Molins "Jonke" från Bysjö när hon skrev om Emil.


"Det lär ha varit en sommarnatt år 1890 som de här två Pelle Molin-novellerna kom till.

Författaren och den 37-årige fällmakaren och jägaren Jonas Daniel Lundmark, mest lystrande till namnet "Jonke" Lundmark, övernattade i den sk Kringelfäboden på Mofloskogarna, efter att ha fiskat i Ångermanälven som bred och lungt porlade fram ett stenkast från fäbodstugan.

"N´Jonke berättä´å´n Pälle skrev", så karaktäriserade äldre Näsåkersbor det skedda. Och medan elden brann i den öppna spisen, och sommarnattsskymningen sakta sänkte sitt tunna flor över den idylliska platsen, så berättade Jonke några självupplevda händelser från sin barndom i den lilla skogsbyn Bysjö i Junsele, som kom att bilda stommen till de två sedemera så berömda bydgeskildringarna.

Jonas Daniel Hansson Lundmark var en stor våghals om det nu gällde att på skidor ge sig utför på de brantaste stup eller på skridskor ute på osäkra isar. Ivrig jägare var han också och det var vid en mårdjakt på förjulsvintern 1892 som han ådrog sig en kraftig förkylning som övergick i lungtuberkulos som redan året därpå ändade hans liv. Han var då bara 38 år gammal. Gift på Sotebrännan i Moflo och hade halva dussinet barn.

Jonke Lundmark har beskrivits som en gladlynt och sorglös person med något av bohem och över sig."

 

__________________________


Karin Wassdahl i Näsåker har kompletterat berättelsen med uppgifter om en annan och något äldre Jonas Lundmark;

För att komplicera historien har arkeologen Gustaf Hallström, som i början av 1900-talet befann sig i Näsåker och dokumenterade hällristningar, menat att det var en annan person som var upphovet till kamshistorien.

Nämligen en Johan Persson f 28/7 1842 i Bjurholm i Västerbotten som på 1880-talet flyttade till Näsåker under namnet Lundmark. Där bytte han igen namn till Lindmark kanske för att inte blandas ihop med Jonas Lundmark f 1854-1893 i Bysjö.

Vem av dessa Lundmarkare som är den "rätte" kan man fråga sig. Men Molins landskapsbeskrivning stämmer iallafall bättre med Ångermanland än Västerbotten.