Tidningsurklipp

ur Nya Norrland lördagen 19 april 1980

 

 

 

Tjällossningen ställer som vanligt till det för bysjövägen. Bärgningsbilen tar sig dock fram.

 

Sixten Lambertsson kör varubil till de boende i trakten sedan Konsum på Eden lagts ned. De får därigenom bättre service än de någonsin haft tidigare. Matbutiken kommer hem till torpet! Här är Sixten dock tvungen att ta traktorn som transportmedel, men normalt har han en buss med varulager. Sixten har två varubilar som kör i Junsele. Ända till Åkerbränna kör de. Frun Märta och sönerna hjälper till. Från 1962 till 1982 hade Lambertsson verksamheten. Även konsum körde en varubil runt i byarna och inte minst bryggeribilen var mycket uppskattad!

 

Therese Wallgren får hjälp av Janne från Junsele Bilverkstads AB till bärgningsbilen. Två gånger i veckan måste hon åka den nio mil långa vägen, enkel resa, till Sollefteå och sjukhuset för njurdialys, då hon lider av långt gången sockersjuka som även tagit på synen.

Therese avlider, trots all medicinsk hjälp, på hösten detta år.

 

Änkan Jenny Holmqvist med börsen i stadigt grepp i vänstra handen, förmodligen i väntan på att handla varor av Lambertsson.

Jenny som bor på Näset längs vägen mot Bysjö får kommentera vägens tillstånd till Nya Norrlands journalist, som söker efter en beklagansvärd infallsvinkel till sitt vägreportage.

Ladugården ligger till vänster, knappt synlig i bild. En ödets ironi är att Jenny en kort tid efter reportaget faller så illa på vägen mellan ladugården och huset, tvärs över den isiga bysjövägen, att hon blir sängliggandes.

Jennys kor hämtas av slaktbilen då hon blivit oförmögen att ta hand om dem. Säkert bidrar det också till att livsgnistan minskar.

Jenny avlider senare i oktober.