Skolavslutning

Skolfoto Bysjö
Skolfoto Bysjö

I 50 år har vi varit med på olika skolavslutningar /examen. Där har vi satt en gräns. Årets skolavslutningar för tre av våra barnbarn, blev utan besök av morfars. Men det är vackra minnen att tänka tillbaka på. All den glädje och frihet, alla finklädda barn och föräldrar som samlats i kyrkan, känner inför sommarlovet. Alla vackra barnsånger och sommar psalmer, som hör sommarens intågande till. Men dagens tempo gör att vi gamla inte riktigt hinner med.

Det var lugnare förr.  Har minnen  från en skolavslutning hemma i Bysjön, eller slutskola som vi sa då. Jag var sex år. Så många skolbarn var det inte, kanske 10 st i varierande klasser. Det var  högtidsdag för  barn, föräldrar och syskon, finklädda och förväntande samlades vi hos Adolf Westbergs, där skolan var inhyrd i ett enda rum, som var skolsal. Lärarinnan Märta Westberg stod ute,  finklädd  på lövad veranda och välkommnade oss.  Skolsalen var pyntad med björkar och blommor. Efter förhör, sånger, betygsutdelning, blev vi alla bjudna på kaffe för vuxna och saft till barnen. Med goda bullar och kakor ute i deras trädgård. Vi satt i gräset. Det var alltid, som jag vill  minnas, sol och värme. Flaggan var hissad. Det var glädje, men även vemod det året. Sista skolavslutningen i byn. Skolan lades ned.

Men om hälsan står oss bi, så kanske vi kan få uppleva ännu en skolavslutning, när yngsta barnbarnet Jacob om två år, avslutar sitt första skolår.

Dagens citat :   Vårt liv är här och nu och bara vi kan välja vad vi vill göra med det

+ 15 gr…                                                  vi hörs …

Annagreta

/Från Mommas Blogg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *