
Vad användes ett mjölktråg till ursprungligen? ”I norra Sverige lät man mjölken stå i mjölktråg av trä några dagar på ett svalt ställe. Därefter hällde man mjölken i ett annat kärl, medan man med handen eller något föremål höll för så att grädden blev kvar”. Källa: domboksforskning.se
I dessa gamla och tydligen onödiga köksredskap, lät man på på 1930- och 1940-talet kringvandrande målare föreviga sin stuga här i Västra.
I samband med Junsele Hembygdsförenings 80-årsjubileum så förevisades ett antal inlånade tråg i caféstugan. Och därifrån är detta tråg fotat. Motivet är gamla stugan på Lappåsen med sjön skymtandes till vänster. Idag är skogen mer uppväxt runt stugan.
/Lars Eric

Om man med modern tetrapaksmjölk gör samma experiment så blir resultatet bara klumpar av gammal mjölk… Men här talar vi om opastöriserad, ohomogeniserad, oseparerad mjölk – spenmjölk förstås.