Fyrdubbelt 70 årsfirande på Bysjön.

 

Fyra barndomskamrater, med den gemensamma nämnaren att de fyllt, eller fyller 70 år under året, samlades fredagen den 18 juli för att träffas och umgås.
Ulf Davidsson, Jan Danielsson, Staffan Edsfors och Carl-Gerhard Sjölander är en kvartett skolkamrater från tiden på Edens skola som hållit en nära kontakt genom livet.
När de nu fyller 70 år, tyckte Carl-Gerhard att det var dags att de samlades för ett eget gemensamt firande, utöver allt annat firande de har med respektive familj och vänner.
Trots att jag, lillebror Jan Sjölander, ännu bara är lillpojken i förhållande till dessa herrar, tyckte de ändå att jag kunde få vara med och fira tillsammans med dom. Troligen var det väl ett uttryck för deras dåliga samvete över alla de de gånger i barndomen de varit på torpet och lekt tillsammans utan att jag fått vara med. För att inte nämna alla de gånger de dragit iväg på olika äventyr och lämnat mig hemma på torpet med motiveringen att jag var för liten för att få vara med.
Men den här gången fick jag vara med och ta del av deras äventyr. Äventyr och äventyr, får jag tro deras berättelser från uppväxttiden, kan jag nog konstatera att dagens äventyr blev betydligt stillsammare än det som hände för 55 till 60 år sen. Mycket hade tydligen hänt och inget verkar de ha glömt, ju längre dagen led desto fler och märkligare episoder mindes de.
Vi började med en tur ut på Bysjön, med flotten. Flottens elmotor förflyttade oss över sjön på ett tyst och stillsamt sätt som gjorde det möjligt att prata och “ro drag” utan att anstränga sig. Vi ankrade upp för lite grillande ombord, strömmingsburgare och korv med lämplig dricka, höjde upplevelsen till ännu en nivå.

Vi fiskade också en del. Helt utan konkurrens visade Staffan vem som kan kalla sig för fiskare, de abborrar som fastnade på kroken, gjorde det uteslutande på Staffans krok, vi andra fick bara se på och förundras över hur han gjorde.
Ödd´n
Ödd´n
Senare på kvällen avslutades festligheterna med en grillfest hemma hos Ulf och Maud, på ”Ödd´n” i Sönnasjö. Förutom all god mat och dricka som vi avnjöt, ägnades kvällen åt djupsinniga och stundtals hetsiga diskussioner om politik, allt från vindkraft till sjukvård är exempel på ämnen som avhandlades.
En allt igenom underbar dag avslutades med att vi, med eftertänksamhet och tacksamhet, konstaterade att något underbarare än en sommarnatten i vår hembygd inte går att finna. Ljust och fortfarande varmt, med en trolsk slöja över åkrar och vatten, mindes vi tillbaka på de otaliga gånger vi som barn cyklat hem i kvällar liknande denna, för att sova några timmar och sedan vakna upp till ännu en spännande sommarlovs dag, kanske med bad i Jompsveja eller Djuptjärnbacken.

Jan Sjölander

Ett svar på ”Fyrdubbelt 70 årsfirande på Bysjön.”

Kommentarer är stängda.